SK |

Marek Loskot – nejúspěšnější odchovanec v novodobé éře černošického hokeje

Marek patří mezi nejvýraznější osobnosti černošického hokeje. Jako jedinému hráči v novodobé historii se mu podařilo prosadit v letech 2010 – 2012 do extraligy ledního hokeje za tým BK Mladá Boleslav. Je všestranným sportovcem, hraje tenis, lakros a v posledních letech také inline hokej, ve kterém dosáhl na nejvyšší mety. K rozhovoru jsme si ho pozvali po jeho návratu z mistrovství světa v inline hokeji v Buenos Aires, kde reprezentace ČR získala zlatou medaili. Marek přispěl k tomuto úspěchu čtyřmi góly ve finále proti Itálii a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Kromě Marka se do reprezentačního výběru dostali další dva hráči, kteří hrají inline hokej za Černošice.

Ahoj Marku, vítáme tě v Černošicích, velká gratulace k titulu mistra světa. Jak se cítíš po příjezdu domů?

Po více než 20-ti hodinovém letu se cítím hlavně unavený, ale spokojený, že naše úsilí vedlo k zisku zlata.

Mohl bys nám krátce popsat atmosféru v týmu během mistrovství a zmínit zásadní okamžiky průběhu mistrovství?

V týmu se sešla výborná parta, kde se všichni hráči dlouhodobě znají. Vzhledem k tomu, že se mistrovství hrálo nezvykle v hokejové sezóně, v týmu převažovali hráči, kteří se specializují na inline hokej.

Ve všech utkáních základní skupiny, kromě Itálie, kterou jsme porazili až v prodloužení, se nám podařilo zvítězit v základní hrací době, čímž jsme si zajistili postup rovnou do semifinále. V něm jsme se střetli s týmem z Francie, který je vždy nepříjemným, ale pro nás dobře známým soupeřem. Ve Francii hraje profesionální ligu inline hokeje asi 80% hráčů z týmu. Ve finále jsme narazili opět na Itálii, kterou jsme napodruhé porazili 7:3.

V současné době hraješ profesionální soutěž ve Francii, jaké jsou tvé plány do budoucna?

Zatím jsem ve Francii spokojený. Podmínky pro inline hokej jsou v zemích jižní Evropy úplně jiné než u nás, hlavně co se týče materiálního zázemí, s čímž souvisí také obrovská členská základna. U nás je inline hokej brán spíš jako doplňkový sport po skončení sezóny v ledním hokeji, ale v Itálii, Španělsku a Francii se inline hokej hraje celoročně a jeho popularita je zde obrovská.

I v Černošicích se hraje po ukončení hokejové sezóny inline hokej. V posledních letech jsi se podle svých časových možností připojil k týmu, jak to vidíš v roce 2023?

To záleží na vývoji ve francouzské lize. V případě, že mi to mé povinnosti ve Francii umožní, rád se připojím. Záleží na tom, do jaké části soutěže se probojujeme a případně jak se nám bude dařit v play-off.

Plánuješ, že by ses po ukončení profesionální kariéry vrátil zase k hokeji a připojil se k černošickému týmu?

S týmem mužů jsem stále v kontaktu a pokud mám možnost, rád si s kluky zatrénuju. Do budoucna možnost návratu rozhodně nevylučuji, ale teď jsem spokojený ve Francii, kde mám podepsanou smlouvu.

Víme, že jsi všestranný sportovec, co bys doporučil klukům a holkám a jejich rodičům, kteří se sportem začínají?

Myslím si, že by se děti neměli od útlého věku specializovat na jeden sport. Je dobré jich vyzkoušet více a vybrat ten, který mu přináší největší radost. A pro děti a rodiče je důležité si uvědomit, že ne každé dítě musí být profi sportovcem.

Marku děkujeme a ať se daří ve sportovním i osobním životě.